Din guide till blancolån: Vad det är, fördelar och nackdelar

Hur mycket önskar du att låna?

Välj eller skriv det belopp som du önskar att låna.


Har du skuldsaldo hos Kronofogden?

Vi behöver veta om du har skulder hos Kronofogden innan vi kan hitta ett lån till dig.

Vad ska lånet användas till?

Registrera dig för att se lånemöjligheterna

Fyll i din information för att se våra låneerbjudanden till dig.

+46
Hoppa över
Vid ett lån på 150 000 kr till 6,4 % rörlig årsränta (eff. ränta på 6,59 %) upplagt på 10 år. Totalt att återbetala 203 472 kr inkl. avgifter. (1 696 kr/mån.). Max. eff. ränta: 22.59.

Nyhet

Vad är ett blancolån?

Behöver du extra pengar för en större utgift men vill inte riskera dina tillgångar? Då kan ett blancolån vara lösningen du söker.

Blancolån definieras som ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du som låntagare inte behöver ställa någon form av tillgång eller egendom som pant för lånet.

Vid lån med säkerhet, såsom bostadslån, fungerar den pantsatta tillgången som en garanti för långivaren. Om du inte kan återbetala bostadslånet har långivaren rätt att ta över den pantsatta tillgången.

Blancolån är därför en attraktiv låneform för många, eftersom du inte riskerar att förlora din bostad om du inte kan återbetala lånet i tid.

Ordet blanco kommer från spanskan och betyder blank. I det här sammanhanget syftar ”blanco” på att lånet är ”blankt”, det vill säga, saknar säkerhet.

Vad brukar ett blancolån innebära?

Blancolån kännetecknas av ett par specifika egenskaper:
 • Ingen säkerhet. Själva definitionen av ett blancolån är att det saknar säkerhet. Blancolån kräver alltså ingen pant eller säkerhet i form av egendom eller tillgångar. Lånet beviljas baserat på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

 • Flexibel användning. Du får använda pengarna till vad du vill, oavsett om det är för att köpa konsumtionsprodukter, resor eller skuldkonsolidering. Till skillnad från andra typer av lån, behöver du inte informera långivaren vad pengarna ska användas till.

 • Snabb process. Att ansöka om ett blancolån, samt få det beviljat och utbetalt, går oftast snabbare än lån med säkerhet. Själva processen brukar även vara mindre komplicerad än exempelvis bostadslån.

 • Högre räntor. Eftersom du inte sätter en tillgång i pant till långivaren tar de en större risk att låna ut pengar, än om lånet hade varit med säkerhet. Därför brukar blancolån ha en högre ränta än lån med säkerhet.

Skillnaden mellan privatlån och blancolån

Blancolån och privatlån används ofta synonymt med varandra i Sverige. Båda begreppen åsyftar ett lån utan säkerhet, det vill säga där låntagaren inte pantsätter någon tillgång som garanti för lånet.

När du ser de båda termerna kan du i de flesta fall anta att de betyder samma sak.

Idag använder många banker termen ”privatlån” istället för ”blancolån” i sin marknadsföring. Även om de båda beskriver samma typ av lån, kan begreppet ”privatlån” uppfattas som tydligare vad gäller vem det riktar sig till.

Läs vår artikel om privatlån för att lära dig mer.

Fördelar med blancolån

1. Ingen säkerhet krävs

Du behöver inte pantsätta någon tillgång eller egendom för att ta ett blancolån. Det innebär att du inte riskerar att förlora din lägenhet eller ditt hus om du inte kan återbetala lånet i tid. Det betyder också att du kan låna pengar även om du inte äger någon egendom.

2. Snabbt och enkelt

Blancolån är oftast snabbare och mindre komplicerade än andra typer av lån. Eftersom det inte finns några krav på säkerhet är själva ansökningsprocessen väldigt enkel. Du kan också få lånet beviljat och utbetalt snabbare än exempelvis billån och bostadslån.

3. Du bestämmer ändamålet

När du tar ett bil- eller bolån är de lånade pengarna knutna till objektet. Med ett blancolån bestämmer du själv vad du ska använda pengarna till. Om du vill använda pengarna till en ny bil, elektronik, resor eller för att täcka vårdkostnader är helt upp till dig.

Nackdelar med blancolån

1. Högre räntor

Eftersom blancolån saknar säkerhet tar långivaren en högre risk än om lånet hade haft en tillgång eller egendom som säkerhet. Av den anledningen brukar blancolån ha en högre ränta än exempelvis bolån.

2. Striktare krav

Långivare tenderar att vara mer noggranna när de bedömer kundens kreditvärdighet. En låg kreditvärdighet kan göra det svårt att få ett blancolån beviljat, alternativt kan försämra dina villkor.

Eftersom långivaren inte har en säkerhet att falla tillbaka på, vill de försäkra sig om att du faktiskt kan återbetala lånet – vilket görs genom din kreditbedömning.

Hur snabbt betalas ett blancolån ut?

Blancolån brukar betalas ut snabbare än andra typer av lån. Från det att du ansöker om lånet till att du får pengarna på kontot kan det ta allt från en dag till en vecka. Det beror helt och hållet på långivaren och vilka system som används.

Så här ser stegen ut för ett blancolån:

1. Ansök om lån. De flesta långivare erbjuder en snabb och enkel ansökan online. Vanligtvis tar det bara ett par minuter att fylla i formuläret.

2. Kreditbedömning. När långivaren mottagit din låneansökan så brukar kreditbedömningen ske antingen omedelbart eller inom ett par timmar. Hur lång tid det tar beror på vilket typ av system långivaren använder och hur omfattande bedömningen är.

3. Beslut. I regel brukar din låneansökan beviljas eller avslås samma dag som ansökan skickades in. I vissa fall kan det ske en eller ett par dagar efteråt.

4. Utbetalning. Om ditt lån blivit godkänt sker utbetalningen vanligtvis inom 1-3 bankdagar.

Som du ser kan ett blancolån betalas ut väldigt snabbt, framförallt i jämförelse med andra typer av lån. Men exakt hur lång tid det tar beror på hur automatiserade långivarens processer är, när ansökan gjordes och hur snabb banköverföringen är.

Kan man få ett blancolån med betalningsanmärkningar?

Ja, det är fullt möjligt att få ett blancolån med betalningsanmärkningar. En del långivare kräver att du inte har några betalningsanmärkningar, medan andra inte har några sådana krav.

En del långivare kan låna ut högre belopp även om du har betalningsanmärkningar, men då kräver de oftast att du har en ordnad ekonomi i övrigt.

Eftersom blancolån är utan säkerhet gör långivaren alltid en kreditbedömning för att uppskatta om du kommer att ha möjlighet att återbetala lånet eller ej. En betalningsanmärkning kan därför potentiellt försämra dina villkor – men behöver nödvändigtvis inte innebära att du får lånet avslaget.

Det finns även långivare som erbjuder blancolån utan UC. Det betyder att långivaren gör en kreditupplysning genom ett annat företag än UC, för att inte påverka ditt kreditbetyg hos svenska banker.

Hur hittar man det bästa blancolånet?

Långivares erbjudanden kan skilja sig drastiskt från varandra, både vad gäller lånebelopp, återbetalningstid och ränta. Därför är det viktigt att alltid jämföra olika långivare för att säkerställa att du inte betalar mer i ränta och avgift än nödvändigt.

Men innan du börjar jämföra olika långivare bör du först och främst veta:
 • Vad du ska använda pengarna till

 • Hur mycket du vill låna

 • Hur din återbetalningsplan ser ut

Det är lätt att lockas av erbjudanden med låg ränta och få avgifter, och i slutändan låna mer än du egentligen behöver.

Därför rekommenderar vi att du alltid har en plan för vad du ska använda pengarna till, hur mycket pengar du behöver låna och hur du ska återbetala beloppet innan du börjar titta på olika erbjudanden. På så sätt undviker du impulslån.

Varför borde jag jämföra olika lån?

Konkurrensen mellan långivare är hård, vilket innebär att de hela tiden pressar ner och förändrar sina räntor och avgifter. Det innebär att det finns en hel del bra erbjudanden till ditt förfogande – kruxet är bara att lyckas hitta dem.

Vi jämför regelbundet de bästa blancolånen för att hjälpa dig att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet. På ett snabbt och enkelt sätt kan du se vad som skiljer de olika alternativet åt, och hitta det konsumtionslån som passar dina behov bäst.

Varför du bör prenumerera på vårt nyhetsbrev?

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundna uppdateringar med låneerbjudanden från 17 olika långivare. Du behöver inte ens öppna din webbläsare, utan du får de senaste erbjudandena direkt till din e-post eller via SMS.

Du kan registrera dig för vårt nyhetsbrev högst upp på den här sidan.

Viktigt att komma ihåg

 • Blancolån definieras som ett lån utan säkerhet, det vill säga att du inte behöver ställa någon form av tillgång som pant.

 • Fördelen är att du inte riskerar att förlora huset eller bilen om du inte kan återbetala lånet. Nackdelen är att räntan oftast är högre än andra typer av lån.

 • Det faktum att lånet saknar säkerhet, att du snabbt kan få pengarna på kontot, och att lånet inte är knutet till ett visst objekt, gör konsumtionslån till ett väldigt attraktivt lånesätt för privatpersoner.

 • Fördelarna överväger oftast nackdelarna när det kommer till blancolån, med förutsättningen att du är ekonomiskt ansvarsfull och inte lånar mer än du kan betala tillbaka.