Upptäck fördelarna med SMS-lån

Hur mycket önskar du att låna?

Välj eller skriv det belopp som du önskar att låna.


Har du skuldsaldo hos Kronofogden?

Vi behöver veta om du har skulder hos Kronofogden innan vi kan hitta ett lån till dig.

Vad ska lånet användas till?

Registrera dig för att se lånemöjligheterna

Fyll i din information för att se våra låneerbjudanden till dig.

+46
Hoppa över
Vid ett lån på 150 000 kr till 6,4 % rörlig årsränta (eff. ränta på 6,59 %) upplagt på 10 år. Totalt att återbetala 203 472 kr inkl. avgifter. (1 696 kr/mån.). Max. eff. ränta: 22.59.

Nyhet

SMS-lån: Snabba pengar, snabba beslut

SMS-lån är ett koncept som introducerades i Sverige i mitten av 2000-talet och blev snabbt ett populärt sätt för privatpersoner att låna pengar. Genom att skicka ett SMS till en långivare kan du få lånet utbetalat på ditt konto bara minuter efter att det har blivit beviljat.

Med den snabba teknologiska utvecklingen har dock de flesta låneansökningar idag övergått till att göras online, vilket gör att SMS-lån ofta även benämns som ”snabblån”. Det finns dock fortfarande aktörer som erbjuder möjligheten att ansöka om lån via SMS.

Jämfört med traditionella privatlån erbjuder SMS-lån betydligt snabbare ansökningsprocesser, handläggningstider och utbetalningar. En annan fördel är att SMS-lån oftast har mycket lägre krav på låntagaren än andra typer av lån.

Längre ner i artikeln listar vi för- och nackdelar med SMS-lån, samt hur ansökningsprocessen ser ut.

Vad är SMS-lån utan UC?

UC står för Upplysningscentralen och är Sveriges största kreditupplysningsföretag. UC samlar in och registrerar information om svenska privatpersoners lån och skulder. Utifrån denna information skapar UC ett så kallat kreditbetyg, eller ”UC-score”, för varje individ.

När du ansöker om lån hos en bank måste banken göra en kreditbedömning av dig för att uppskatta om du kommer att ha möjlighet att återbetala lånet eller ej. Upplysningscentralens (UC) kreditbetyg används därför som underlag för kreditbedömningen.

Detta innebär att ett bra kreditbetyg höjer dina chanser att få lånet beviljat, medan ett lågt kreditbetyg ökar risken för avslag.

Vad många inte vet är att antalet låneansökningar kan försämra ditt kreditbetyg. UC sänker ditt kreditbetyg varje gång en kreditupplysning registreras. Detta beror på att det finns en fördröjning mellan din låneansökan och uppdateringen i kreditupplysningen.

Långivaren kan med andra ord se alla dina låneansökningar, men inte hur många lån som beviljats och accepterats under denna fördröjningsperiod. Det höjer risken för långivaren och försämrar därmed dina chanser att få lånet beviljat.

För att undvika ett försämrat kreditbetyg erbjuder många långivare SMS-lån utan UC. Det vill säga, ingen kreditupplysning görs hos Upplysningscentralen. Istället görs ofta kontrollen via Dun & Bradstreet eller Creditsafe, vilket inte påverkar ditt betyg hos UC.

Alternativ till UC

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största kreditupplysningsföretag och används av de största bankerna för att skapa underlag vid låneansökningar.
Privatpersoner som vill låna pengar utan att påverka sitt kreditbetyg hos banken brukar därför ta lån hos aktörer som inte använder UC.

Andra kreditupplysningsföretag i Sverige:

- Creditsafe
- Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode)
- Safenode
- Valitive (tidigare Decidas)
- Syna
- Krafman
- Sergel

Kom ihåg att ett SMS-lån utan UC inte betyder att du får låna pengar utan en kreditupplysning. Det innebär bara att kreditkontrollen görs via ett annat företag än UC, för att inte påverka din kreditvärdighet hos UC.

Vad kännetecknar ett SMS-lån

Medan vissa aktörer fortfarande erbjuder lån via SMS, så görs de flesta ansökningarna numera online – namnet till trots.

Typiska kännetecken för SMS-lån:

 • Kan göras via mobiltelefonen

 • Låga krav på låntagare

 • Hög beviljandegrad

 • Möjlighet att låna små belopp

 • Enkel och snabb ansökan

 • Snabb utbetalning

 • Använder inte UC

 • Lån kan beviljas trots betalningsanmärkning(ar)

 • Högre avgifter än traditionella blancolån

Krav för att ta SMS-lån

Kraven för att ta SMS-lån skiljer sig mellan olika långivare. Hos vissa aktörer får du inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, medan andra inte har några sådana krav.

I regel brukar grundkraven vara att du:

 • Är minst 18 år gammal

 • Är folkbokförd i Sverige

 • Har ett svenskt bankkonto

 • Har ett svenskt bankID

Fördelar och nackdelar med SMS-lån

Det finns både för- och nackdelar med SMS-lån. Dessa kan skilja sig mellan olika företag, eftersom de har olika grundkrav och avgifter.

Fördelar:

- Snabbt och smidigt
- Låga krav
- Möjlighet att låna små belopp
- Påverkar inte ditt kreditbetyg hos UC

Nackdelar:

- Högre räntor och avgifter
- Kan ha kort återbetalningstid

 • Snabbt och smidigt: En av de främsta fördelarna med SMS-lån är att ansökan, handläggning och utbetalning går snabbt. Beroende på aktör kan du få pengarna samma dag som du fyllde i ansökan.

  Du behöver med andra ord inte gå till banken, fylla i olika blanketter, vänta på handläggning och få utbetalningen efter några dagar. Allt görs istället snabbt och smidigt via mobiltelefonen eller datorn.

 • Låga krav: För att kunna ta ett SMS-lån behöver du oftast bara uppfylla ett par kriterier. Vissa långivare kräver endast att du är minst 18 år gammal, har ett svenskt bankkonto och är folkbokförd i Sverige.

  Du kan alltså beviljas SMS-lån även om du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar.

 • Möjlighet att låna små belopp: Många typer av lån har en gräns för hur lite pengar du kan låna. Fördelen med SMS-lån är att du kan låna även små summor pengar.

  Medan andra typer av lån brukar ha en gräns på minst 5 000 kr eller 10 000 kr, så brukar SMS-lån ha en minimumgräns på 1 000 kronor.

 • Påverkar inte ditt kreditbetyg hos UC: Ett problem med att ansöka om lån hos olika banker är att det kan påverka ditt kreditvärde hos UC negativt.

 • Många långivare som erbjuder SMS-lån använder andra kreditupplysningsföretag, så att din ansökan inte förändrar ditt kreditvärde hos UC. Det är fördelaktigt om du planerar att ansöka om exempelvis bolån i framtiden.

Nackdelar

 • Högre räntor och avgifter: Nackdelen med SMS-lån och snabblån är att de tenderar att ha högre räntor än, exempelvis, privatlån.

Medan ett privatlån brukar ha en ränta mellan 4,65% och 19,95%, kan räntan för ett SMS-lån ligga mellan 20 och 40%. Därtill kan en avi- och uppläggningsavgift tillkomma.

 • Kan ha kort återbetalningstid: SMS-lån brukar ha relativt korta återbetalningstider, vanligtvis inom 30 eller 60 dagar. Det är därför viktigt att du har en plan för hur och när du ska återbetala lånet - innan du skickar in din låneansökan.

Hur du hittar ett bra SMS-lån

Håll alltid ett öga på vår lista över de bästa SMS-lånen. Vi uppdaterar regelbundet våra jämförelser för att hjälpa dig att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet. I vårt nyhetsbrev håller vi dig även uppdaterad med erbjudanden från olika långivare.

När du letar efter det bästa SMS-lånet för dig, bör du:

Titta på den effektiva räntan

Långivare marknadsför oftast sina lån genom att visa den nominella räntan, vilket endast visar räntan för själva lånet. Den effektiva räntan inkluderar alla avgifter och därmed den faktiska kostnaden för lånet. Du vill se hela kostnaden, inte bara lånets ränta.

Jämföra olika långivare

Det finns många långivare i Sverige, vilket innebär att de hela tiden konkurrerar med varandra genom att erbjuda dig bättre förmåner och räntor. Om du har hittat ett bra SMS-lån, jämför det först med andra långivare innan du skickar in din ansökan.

Läsa recensioner

Undersök vad andra kunder säger om respektive långivare. Du vill gärna inte upptäcka att många är missnöjda med aktören efter att du har bundit upp dig i ett avtal.

Läsa villkoren

Läs och var införstådd med kostnader och eventuella avgifter för SMS-lånet innan du knyter upp dig. Medan en långivares ränta är lägre än andra, kan deras tillkommande avgifter vara mycket högre.

När ska jag ta ett SMS-lån?

Många människor tar hjälp av SMS-lån när oplanerade kostnader dyker upp. Det är inte alltid man har en buffert redo för oförutsedda händelser, och då kan ett snabblån komma väl till hands. Sjuk- och tandvårdskostnader kan exempelvis dyka upp utan förvarning och stressa en redan stram budget.

Det kan även vara så att du inte har råd med mat eller hyra för tillfället, och då kan ett SMS-lån göra stor skillnad. Likaså om bilen går sönder och behöver repareras.

Eftersom du kan ta SMS-lån direkt, för både små och stora summor, lämpar de sig bra för oväntade utgifter. Kom ihåg att vara ansvarsfull och att du har en realistisk återbetalningsplan.

Hur man ansöker

Att ansöka om SMS-lån är väldigt enkelt:

1. Använd vår jämförelsetjänst för att hitta det lån som passar dig och dina behov bäst.

2. Välj det belopp du vill låna.

3. Fyll i din låneansökan med dina personuppgifter.

4. Klicka på ansök.

När du har fått din ansökan beviljad, förs pengarna över till ditt konto.

Alternativ till SMS-lån

 • Snabblån: Precis som namnet avslöjar, så är snabblån just det – lån som betalas ut snabbt. I många fall sker utbetalningen från långivaren strax efter att ansökan blivit godkänd.

  Snabblån, likt SMS-lån, är främst:
  - Lån som beviljas och betalas ut snabbt.
  - Lån på små belopp, i jämförelse med andra typer av lån.
  - Lån som ska betalas tillbaka inom 30-60 dagar.

 • Kontokredit: Kontokredit betyder att du får kredit direkt på ditt konto, oftast för att täcka oväntade utgifter. Du kan ansöka om en specifik summa i kredit, men du betalar bara ränta för de pengar du faktiskt använder.

  Om du har en kontokredit på 15 000 kronor, men bara använder 4 000 kronor, så betalar du endast ränta på de 4 000 kronor du använt.

 • Kreditkort: Ett kreditkort är kopplat till en kredit. Det betyder att när du handlar i en butik med ett kreditkort, så är det långivaren som betalar summan. Du betalar tillbaka pengarna till långivaren senare, antingen i form av delbetalningar eller hela summan på en gång.

  Fördelen är att du kan handla här och nu men betala vid ett senare tillfälle.

Är ett SMS-lån det rätta för dig?

SMS-lån är ett hjälpsamt verktyg för att hantera ekonomiska svårigheter, framför allt när oförutsedda situationer uppstår, så som vård- och reparationskostnader. Fördelarna är många, men det är också viktigt att vara vaksam och medveten om de potentiella risker som finns med SMS-lån.

Låna aldrig mer än vad du klarar av att betala tillbaka, då straffavgifter snabbt kan växa sig stora. Det är viktigt att vara ansvarsfull och planera eventuella lån i enlighet med din ekonomiska situation.

Vi rekommenderar att du läser våra jämförelser för att hitta det SMS-lån som passar dig bäst. Om du vill ta del av aktuella kampanjer och erbjudanden, är du välkommen att prenumerera på vårt nyhetsbrev – du hittar det längst upp på den här sidan.