Hitta de bästa lånealternativen för just dig. Jämför dina möjligheter och ansök redan idag!

Hur mycket önskar du att låna?

Välj eller skriv det belopp som du önskar att låna.


Har du skuldsaldo hos Kronofogden?

Vi behöver veta om du har skulder hos Kronofogden innan vi kan hitta ett lån till dig.

Vad ska lånet användas till?

Registrera dig för att se lånemöjligheterna

Fyll i din information för att se våra låneerbjudanden till dig.

+46
Hoppa över
Vid ett lån på 150 000 kr till 6,4 % rörlig årsränta (eff. ränta på 6,59 %) upplagt på 10 år. Totalt att återbetala 203 472 kr inkl. avgifter. (1 696 kr/mån.). Max. eff. ränta: 22.59.

Nyhet

Du har säkert hört talas om snabblån utan UC, men har du full koll på vad det faktiskt innebär? I den här artikeln genomgår vi allt du behöver veta om denna lånekategori, så att du kan ta ett mer välinformerat beslut!

För- och nackdelar med Snabblån utan UC

Här kommer en översikt med både för- och nackdelar med snabblån utan UC. Du kan läsa mer om dessa samt övrig information längre ned i artikeln.

Fördelar
  • Du kan upprätthålla din kreditvärdighet

  • Fler möjligheter för dig som har en lite knackig kreditvärdighet

Nackdelar
  • En högre ränta eftersom långivaren tar en större risk

  • Du kan inte undvika en kreditprövning

UC, kreditvärdighet och Snabblån

Här nedan genomgår vi tre begrepp som är helt essentiella när det kommer till lån utan UC, det vill säga: UC, Snabblån och kreditvärdighet.

Vad är UC för något?

Till att börja med måste du veta vad "UC" egentligen står för. UC är en förkortning för Upplysningscentralen, vilket är ett av Sveriges främsta kreditupplysningsföretag. UC tillhandahåller kreditinformation till företag, banker och andra institutioner så att de kan bedöma privatpersoners och företags kreditvärdighet. Kreditinformationen som UC samlar in och sammanställer utgörs av data om bland annat lånehistorik, inkomstuppgifter, eventuella betalningsanmärkningar och andra finansiella uppgifter. Denna data stammar från olika källor, såsom banker och myndigheter. Informationen utmynnar i en kreditpoäng/ett kreditbetyg som ger en kreditvärdighet. Kreditvärdigheten används i sista ände av lån-/kreditgivare och banker för att fatta beslut om beviljande av lån, kreditkort och andra finansiella produkter.

Kreditprövningen/kreditupplysningen är, enligt svensk lag, en obligatorisk del av en lånprocess och det är alltså inte något du kan undvika. Har du ansökt om en kredit eller et lån hos en aktör som hämtar sina kreditupplysningar hos UC kommer denna att registreras hos UC och den är efterföljande synlig i 12 månader.

Vad menas med kreditvärdighet?

Som tidigare nämnt resulterar informationen långivare får från kreditupplysningsföretagen, härunder även UC, i en kreditvärdighet. Det är flertalet faktorer som är med och påverkar kreditvärdigheten.

Varför vill du ha en hög kreditvärdighet?

En hög kreditvärdighet kommer med många fördelar: lägre ränta, enklare tillgång till kredit, bättre lånevillkor, en bättre förhandlingsposition och det förmedlar ett positivt intryck.

Här är några av sakerna som vanligtvis ses hos personer med en hög kreditvärdighet:

  • God betalningshistorik

  • Låg skuldsättning

  • Ansvarsfull hantering av olika sorters krediter

  • Ansvarsfull hantering av krediter över längre tid

  • Stabil inkomst

  • Få kreditförfrågningar

Det är kombinationen av olika faktorer som påverkar din kreditvärdighet, men det är A och O att du hanterar dina krediter ansvarsfullt om du vill upprätthålla en hög kreditvärdighet.

Vad är ett Snabblån?

Ett snabblån är typiskt mindre lån med lånebelopp mellan 1000 och 50 000 kr. Snabblånen är vanligtvis så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Du kan som regel ansöka om ett snabblån snabbt och smidigt online och pengarna utbetalas inom kort efter att ansökan har beviljats. Förutom den smidiga ansökningsprocessen och snabblånens lättillgänglighet, är den främsta fördelelen med snabblån att du kan finansiera precis det du själv vill. Den primära nackdelen med snabblån är de högre räntorna jämfört med traditionella banklån, samt eventuella andra tillkommande höga kostnader.

Snabblån är ofta högkostnadskrediter.

Vad är ett Snabblån utan UC?

Om du ansöker om ett "snabblån utan UC" ansöker du kort och gott om ett snabblån hos en långivare som inhämtar kreditupplysningen hos ett annat kreditupplysningsföretaget än just UC.

Den främsta anledningen till att det kan vara gynnsamt att ansöka om ett lån utan UC är att du bättre kan upprätthålla din kreditvärdighet. Detta då kreditvärdigheten bland annat påverkas av antalet kreditförfrågningar du har registrerade. Med andra ord kan färre kreditprövningar hos UC öka dina chanser att beviljas en kredit.

Det är dock viktigt att komma ihåg att antalet kreditupplysningar enbart är en del av den samlade kreditvärdigheten och få kreditförfrågningar är därför inte likhetsställt med en beviljad låneansökan.