Här är allt du behöver veta om privatlån för att ta rätt beslut!

Hur mycket önskar du att låna?

Välj eller skriv det belopp som du önskar att låna.


Har du skuldsaldo hos Kronofogden?

Vi behöver veta om du har skulder hos Kronofogden innan vi kan hitta ett lån till dig.

Vad ska lånet användas till?

Registrera dig för att se lånemöjligheterna

Fyll i din information för att se våra låneerbjudanden till dig.

+46
Hoppa över
Vid ett lån på 150 000 kr till 6,4 % rörlig årsränta (eff. ränta på 6,59 %) upplagt på 10 år. Totalt att återbetala 203 472 kr inkl. avgifter. (1 696 kr/mån.). Max. eff. ränta: 22.59.

Nyhet

Vad är privatlån

Privatlån refererar oftast till ett lån utan säkerhet, det vill säga där du inte använder en tillgång eller egendom som pant för lånet.

Ett privatlån kan tekniskt sett vara med säkerhet, men i Sverige har det blivit synonymt med lån utan säkerhet. När ett lån har en säkerhet brukar det istället definieras som exempelvis ett bostadslån eller billån.

En av fördelarna med privatlån är att summan du lånar inte är knuten till ett specifikt objekt, såsom ett hus eller en bil. Du är fri att använda pengarna till vad du vill, utan att behöva informera långivaren.

Privatlån brukar även kallas för blancolån eller konsumtionslån. De tre termerna syftar oftast på samma sak:

 • Ett lån utan säkerhet

 • Ett lån som kan användas till valfritt ändamål

Nuförtiden använder banker och finansinstitut främst begreppen privatlån och konsumtionslån, eftersom det betonar att lånet riktar sig till privatpersoner.

Skillnaden mellan privatlån och snabblån

Privatlån och snabblån blandas ofta ihop och många tror att det är samma sak. Men det finns ett par viktiga skillnader mellan de två lånetyperna.

 1. Ett privatlån erbjuder vanligtvis större lånebelopp än snabblån. Det är inte ovanligt att du kan låna upp till 600 000 kronor genom ett privatlån, medan maxbeloppet för ett snabblån brukar vara mellan 30 000 och 50 000 kronor.

 2. Återbetalningsperioden är även kortare för snabblån. I regel måste du återbetala snabblånet inom 30-60 dagar. Löptiden för ett privatlån kan vara allt mellan 1 och 20 år.

 3. Privatlån utbetalas väldigt snabbt, oftast inom loppet av en eller ett par dagar – men snabblån är ännu snabbare. Ett snabblån kan betalas ut inom några minuter eller timmar efter att du har skickat in din ansökan.

 4. Eftersom snabblån innefattar lägre summor pengar, brukar de även ha lägre krav på kreditvärdighet i jämförelse med privatlån.

 5. En stor fördel med privatlån är att de brukar ha en lägre ränta jämfört med snabblån.

Med tanke på dessa skillnader brukar ett privatlån lämpa sig bättre för större, planerade utgifter. Ett snabblån används främst för akuta och mindre utgifter.

Kan man ta privatlån utan säkerhet?

Ja, det är fullt möjligt att ta ett privatlån utan säkerhet. Faktum är att privatlån, eller konsumtionslån, ofta är synonymt med lån utan säkerhet.

Att ta ett lån utan säkerhet är ett bra alternativ för dig som behöver finansiering men inte vill eller kan ställa en tillgång som säkerhet.

Nyckelinformation om privatlån

Grundkrav för privatlån

Kraven för att få ett privatlån varierar mellan olika långivare, men generellt sett brukar de kräva att du:

 • Är minst 18 år

 • Är folkbokförd i Sverige

 • Har en fast inkomst

Det är vanligt att långivare kräver att du har en fast årsinkomst på minst 100 000 kronor för att kunna ta ett privatlån. En del långivare godkänner inte ansökningar från personer med betalningsanmärkningar.

Eftersom villkoren och grundkraven skiljer sig mellan långivare, rekommenderar vi att du jämför olika erbjudanden innan du skickar in din ansökan. Du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av de bästa privatlånen just nu.

Max och minimumbelopp

Hur mycket eller lite pengar du kan låna genom ett privatlån beror på långivarens gränser, men även på din ekonomiska situation.

 • Privatlån brukar ha ett minimumbelopp på omkring 5 000 till 10 000 kronor.

 • Maximumbeloppet ligger oftast mellan 300 000 och 600 000 kronor.

När du ansöker om ett privatlån gör långivaren alltid en kreditbedömning för att se hur din ekonomi ser ut. Baserat på ditt kreditbetyg avgörs hur mycket pengar du får låna och vilka villkor som gäller.

Återbetalningsperiod

Återbetalningsperioden för ett privatlån varierar beroende på lånebelopp, långivare och din ekonomiska situation.

 • Vanligtvis är återbetalningstiden för privatlån mellan 1 och 20 år.

Större lånebelopp betalas oftast tillbaka över en längre tid, medan mindre belopp brukar ha en kortare återbetalningstid.

Privatlån från bank eller privatlån från långivare online: Skillnader

Att ta ett privatlån hos en bank gentemot en långivare online kan skilja sig på flera sätt. Låt oss gå igenom skillnaderna, fördelarna och nackdelarna mellan de två alternativen.

Fördelar med en bank

 • Trygghet. De stora bankerna i Sverige har funnits länge, vilket kan ge låntagaren en känsla av stabilitet och säkerhet som de annars inte får från mindre företag.

 • Potentiellt lägre räntor. Om du har en god kreditvärdighet och en tidigare relation med banken, finns det en hög chans att du kan få en bättre ränta än hos långivare online.

 • Personlig service. Möjligheten att kunna träffa långivaren i person är viktigt för många, framförallt när de lånar större summor pengar. Oftast kan du boka möte med en finansiell rådgivare hos banken för att diskutera eventuella privatlån.

Nackdelar med en bank

 • Det tar längre tid. Banker brukar ha längre och mer byråkratiska processer för att hantera låneansökningar. Konsekvensen är att det oftast tar längre tid att få lånet godkänt och utbetalt, än om du hade valt en långivare online.

 • Högre krav. Banker brukar ha striktare grundkrav för att bevilja lån till privatpersoner.

 • Använder UC. De största bankerna i Sverige gör en kreditbedömning med hjälp av UC. Din låneansökan kan därmed påverka ditt kreditbetyg negativt.

Fördelar med långivare online
 • Snabbt och enkelt. Ansökningsprocessen är vanligtvis snabbare och enklare än hos traditionella banker. Online-långivare kan fatta beslut om din låneansökan snabbt, och utbetalningar sker ofta direkt.

 • Lägre krav. Långivare på Internet har i regel lägre grundkrav för att få ett privatlån beviljat.

 • Låna utan UC. Många långivare gör en kreditbedömning genom andra företag än UC. Således påverkas inte din kreditvärdighet hos UC och svenska banker när du ansöker om lån.

Nackdelar med långivare online
 • Högre räntor. Eftersom långivare online ofta har lägre grundkrav än banker, kompenserar de den risken med att ha högre räntor.

 • Saknar personlig kontakt. I majoriteten av fallen sker all kommunikation via nätet eller telefon. En del människor föredrar att träffa sin rådgivare i person, och då är banken ett bättre val.

Privatlån med låg ränta: Hur du hittar och får dem

Får du bara erbjudanden med hög ränta från olika långivare?

Oroa dig inte; det går att lösa!

Här är några saker du kan göra för att förbättra dina chanser att få ett privatlån med låg ränta.

 • Ansök med en medlåntagare

Att ha en medlåntagare kan öka chanserna för att lånet beviljas och att du får en lägre ränta.

Anledningen till att du bara erbjuds lån med höga räntor kan vara att du har en låg kreditvärdighet. Genom att använda en medlåntagare, exempelvis en partner eller familjemedlem, så kan du förbättra dina chanser till en lägre ränta.

Om din medsökande har en god kreditvärdighet och stabil inkomst kan det stärka er gemensamma kreditprofil och därmed leda till bättre villkor.

Det är viktigt att komma ihåg är att gemensamma lån innebär att alla låntagare har samma skyldigheter och betalningsansvar. Den du lånar pengar tillsammans med har med andra ord lika stort ansvar för återbetalningen som dig.

 • Förbättra din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är direkt kopplad till vilka villkor långivaren erbjuder dig. Ett lågt kreditbetyg innebär oftast högre räntor, medan ett bra kreditbetyg resulterar i lägre räntor.

Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att betala av befintliga skulder och räkningar, undvika nya kreditupplysningar via UC och se till att du har en stabil inkomst överlag.

Om du har många kreditkort kan det också påverka din kreditvärdighet negativt. Genom att säga upp kreditkort som inte används kan du förbättra ditt kreditbetyg.

 • Jämför privatlån

Det finns många långivare i Sverige – och de alla tävlar med varandra för att få dig som kund. Resultatet blir att de hela tiden pressar ner sina räntor och avgifter för att du ska välja dem.

Av den anledningen är det alltid viktigt att jämföra långivare och deras erbjudanden med varandra. Det kan vara oerhört tidskrävande, och just därför har vi gjort grovjobbet åt dig!

Vi jämför regelbundet olika långivare för att hjälpa dig att hitta det bästa privatlånet för dig och din situation. I vårt nyhetsbrev skickar vi hela tiden ut uppdaterade erbjudanden från fler än 15 olika långivare direkt till din e-post.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev högst upp på den här sidan.

Privatlån utan UC: Vad är fördelarna?

Fördelen med privatlån utan UC är att din låneansökan inte påverkar ditt kreditbetyg hos svenska banker.

UC (Upplysningscentralen) registrerar svenska privatpersoners inkomster, skulder och låneansökningar och ger dem ett kreditbetyg baserat på det. Svenska banker använder sedan kreditbetyget som underlag när de hanterar din låneansökan.

Ett lågt kreditbetyg kan innebära att du får din ansökan avslagen, alternativt att du får sämre villkor. Ett högt kreditbetyg höjer dina chanser för att lånet blir godkänt och att du får bra villkor.

Kreditbetyget skapas baserat på en mängd olika faktorer, bland annat hur många låneansökningar du har gjort. En eller två låneansökningar kan alltså försämra ditt kreditbetyg och därmed dina möjligheter att ta bil- eller bolån hos banken.

Många företag erbjuder därför privatlån utan UC. Långivaren gör en kreditkoll – men inte genom Upplysningscentralen. Således påverkas inte ditt kreditbetyg hos banken när du ansöker om lån.

Varför ta ett privatlån?

 • Eftersom ett privatlån inte är bundet till ett specifikt syfte eller objekt, kan det vara en bra lösning för många olika situationer. Du kan till exempel använda det till att renovera huset, reparera bilen eller köpa nya möbler till vardagsrummet.

 • Ibland dyker oväntade utgifter upp som är svåra att hantera, exempelvis vårdkostnader eller trasig köksutrustning, och då kan ett privatlån också vara fördelaktigt.

 • En del människor använder även privatlån för att finansiera resor eller täcka kostnader för kurser och utbildningar.

 • Eftersom lånet är flexibelt, saknar säkerhet och har en fast återbetalningsplan, är dess potentiella användningsområden många.

Att tänka på för ansvarsfullt lånande

Att låna pengar innebär ett stort ekonomiskt ansvar, oavsett om det gäller privatlån, SMS-lån eller kontokredit. Tänk noga igenom beslutet att låna pengar innan du skickar in din ansökan.

 • Utvärdera ditt behov av lånet – är det verkligen nödvändigt? Läs lånevillkoren noga och skriv ner alla kostnader och avgifter som är associerade med lånet. Bedöm även din betalningsförmåga och sätt upp en återbetalningsplan innan du lånar pengar.

 • Det är också viktigt att du jämför privatlån och deras villkor. Deras avgifter, räntor och återbetalningsperioder kan skilja sig kraftigt.

 • Ta hjälp av vårt nyhetsbrev för att hitta det bästa privatlånet för dig och din situation. Du kan registrera dig gratis högst upp på den här sidan.

Är privatlån det rätta för dig?

Privatlån är ett bra verktyg för dig som är i behov av snabba pengar för att täcka stora eller oförutsedda utgifter. Fördelen är att lånet saknar säkerhet, kan göras utan UC och att pengarna inte är knutna till ett specifikt ändamål.

Bostadslån och billån har oftast en säkerhet, kräver en kreditbedömning från UC och pengarna är kopplade till ett visst objekt. Ett privatlån är därför mycket mer flexibelt.

Om du letar efter ett lån som fungerar som en hjälplina, till exempel om ditt kontosaldo skulle hamna på noll, då kan en kontokredit vara ett bättre alternativ.

Varje situation är unik, så innan du bestämmer dig för att ta ett lån bör du först och främst avgöra:

 • Vad du ska använda lånet till

 • Hur mycket pengar du behöver låna

 • Hur du ska återbetala lånet

När du har svaret på dessa tre frågor blir det mycket lättare att avgöra om ett privatlån är rätt för dig.